Chiar dacă nu ai experiență în web development, sunt șanse să fi auzit de SEO (Search Engine Optimization). Este un termen folosit pentru o listă lungă de tehnici care ajută website-ul tău să fie afișat în primele locuri pe motoarele de căutare. Multe dintre strategiile SEO de care o să auzi sunt bazate pe cuvinte cheie – dar sunt și alte lucruri de bifat care sunt destul de vitale.
De exemplu, unul dintre cele mai importante lucruri pe care să le faci pentru a aduce mai mult trafic organic este să ai un sitemap. Acesta este o listă a tuturor URL-urilor de pe website-ul tău cu informații despre ele. Ceea ce face un sitemap este să ajute motoarele de căutare să înțeleagă și să indexeze conținutul.
Introducere a sitemap-ului
Te-ai întrebat vreodată cum reușește Google să găsească website-urile și să decidă cum le afișează? Cheia este Googlebot – un ”crawler” care are două lucruri de făcut.
Acesta explorează web-ul, pagină cu pagină. În timpul acesta, înregistrează informații despre link-urile vizitate și despre cum sunt legate. Google apoi utilizează aceste date să creeze rezultatele de căutare și să determine care sunt cele mai relevante de afișat.
Un sitemap (numit și ”XML sitemap”) este un fișier pe care niciun vizitator uman de pe website-ul tău nu îl va vedea. Fie că vorbim despre un website de prezentare sau de un magazin online, este făcut doar pentru motoarele de căutare, și, după cum arată rezultatele, este și un tool foarte valoros.
Beneficiile unui sitemap
Tehnic, nu ai nevoie de un sitemap. La nivelul la care lucrează Googlebot-ul sau alți crawleri, va găsi website-ul tău fără îndoială. Dar acest lucru nu garantează că va găsi tot ce vrei tu să găsească.
Un sitemap te scapă de grija asta, rezolvând două task-uri importante:
- Este creat dintr-o listă a tuturor paginilor din website-ul tău, așa că crawler-ul va găsi și vizita tot;
- Un sitemap include ”metadata” – altfel spus, informație clară despre fiecare pagină. Aceste date comunică către crawleri cum sunt organizate paginile, cum sunt legate între ele, când au fost updatate ultima oară etc.
Concluzie
Să ai SEO cu efect bun înseamnă mult mai mult decât cuvintele cheie. Este nevoie și să ajuți motoarele de căutare cu toate informațiile de care au nevoie pentru a înțelege conținutul de pe website.
Ai întrebări legate de sitemap-uri sau vrei să știi dacă cel al website-ului tău funcționează corect? Dă-ne un semn!